VCA Trainingen

De cijfers van het CBS liegen er niet om. Jaarlijks krijgt zo’n drie procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar een arbeidsongeval. Bijna 250.000 mensen. Sectoren waar de risico’s groot zijn, zijn bijvoorbeeld de bouw, metaalindustrie en horeca. Kennis over veilig werken is daarom hard nodig. Een VCA training leert een werknemer over de veiligheidsvoorschriften. Protect verzorgt twee soorten VCA trainingen: B-VCA en VOL-VCA.

  • B-VCA (voor uitvoerende medewerkers) en VOL-VCA (voor operationeel leidinggevenden)

  • Ervaren instructeurs

  • Hoog slagingspercentage

  • In onze trainingsruimten in Nunspeet of op locatie (incompanytraining)

  • Cursussen ook op zaterdag

VCA Basis cursus

De VCA Basis cursus (B-VCA) is bedoeld voor uitvoerende medewerkers in risicovolle sectoren, zoals de bouw, techniek en horeca. In deze eendaagse cursus behandelen we de basiskennis rondom veiligheid, gezondheid en milieu. Ook leren deelnemers hoe ze moeten handelen in gevaarlijke situaties. Waar de cursus op focust, is afhankelijk van de specifieke sector waarin de deelnemer actief is. De volgende punten komen aan bod:

  • Werkvoorbereiding, bespreking en inspectie. Hierbij ligt de focus op alle veiligheidsregels op de werkvloer.
  • Werkzaamheden uitvoeren. Daarbij kijken we naar wat een veilige werkplek maakt, welke materialen er nodig zijn om het werk op een veilige manier uit te voeren en specifieke situaties die van toepassing zijn in het werkgebied.
  • Omgang met gevaarlijke situaties, zoals het werken met gevaarlijke stoffen, elektriciteit en brandgevaarlijke situaties.
  • Omgang met noodsituaties en bedrijfsongevallen.

Examen en diploma
De cursus wordt afgesloten met het VCA Basis examen. Dit examen bestaat uit 40 vragen die deelnemers binnen 60 minuten moeten beantwoorden. De basiskennis komt aan bod, en de toepassing van deze kennis op de werkplek. Om het examen succesvol af te ronden moet de deelnemer minstens 26 punten behalen.

Na het succesvol afronden van het examen ontvangt de deelnemer het B-VCA diploma inclusief bijbehorende VCA pas. Het diploma is 10 jaar geldig.

CODE-95

Een beroepschauffeur is verplicht nascholing te ontvangen. Onze cursussen BHV en VCA tellen mee voor code-95.

Personeelsleden bijscholen?

Personeelsleden een B-VCA cursus of VOL-VCA cursus laten volgen? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Of vraag meteen een VCA cursus aan.

 

VOL-VCA cursus

Van operationeel leidinggevenden in risicovolle sectoren wordt meer verwacht op het gebied van veilig werken. Daarom is er voor hen een aparte VCA cursus: VOL-VCA (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Het lesmateriaal is overwegend hetzelfde als B-VCA – maar de focus ligt bij VCA-VOL nog meer op het herkennen en inspecteren van de werkvloer, het zorgen voor een veilige werkomgeving en het handelen in geval van noodsituaties.

Examen en diploma
Net als B-VCA duurt deze cursus in principe één dag. Wel is het VCA VOL examen uitgebreider dan het B-VCA examen. Het gaat om 70 vragen die deelnemers binnen 75 minuten moeten beantwoorden. Behaalt een deelnemer meer dan 45 punten, dan kan het VCA VOL diploma worden uitgereikt.

Na voltooiing van het examen ontvangt de deelnemer het VCA VOL diploma inclusief VCA pas. Het diploma is 10 jaar geldig.

VCA cursus aanvragen

Een VCA cursus aanvragen voor uw medewerkers of leidinggevenden? Kom met ons in contact! We plannen graag een afspraak in. Het is mogelijk om de cursus klassikaal bij ons in Nunspeet te volgen of bij u op locatie als incompanytraining.

 

Vraag VCA cursus aan Bel: 0341 257 626

VCA Diploma verplicht?

De Arbowet stelt dat werkgevers moeten zorgen voor de veiligheid van iedereen die zich in het bedrijf bevindt. Dat is voor iedereen goed. Een bedrijfsongeval – vaak het gevolg van hoge werkdruk, onoplettendheid en het niet voldoende op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften – kan bij een medewerker lichamelijk of geestelijk letsel veroorzaken. Deze persoon kan hierna maar zo enkele dagen of langere tijd uit de running zijn. Maar ook opdrachtgevers kunnen eisen dat het personeel beschikt over de vereiste kennis van veiligheid. Door uw medewerkers het VCA diploma te laten behalen, laat u zien dat zij de benodigde kennis in huis hebben.

 

Naast VCA trainingen, geven wij ook deze veiligheidstrainingen:

 

BHVVeilig werken met de heftruckVeilig hijsenVeilig werken met de hoogwerker